16 december t/m 28 februari 2007
expositie

eigenzinnig eigen

Waalkade 83 - 84, 6511 XR Nijmegen
din- vrij 12.00 - 17.00 uur zat-zon 13.00 - 17.00 uur

 

 

Zaterdag 16 december om 16.00 uur opent Marian Hanegraaf de fototentoonstelling "eigenzinnig eigen" van Gérard Schoth in museum De Stratemakerstoren, Waalkade 83-84 in Nijmegen.
De Nijmeegse fotograaf Gérard Schoth laat een selectie uit zijn werk zien.
Via verschillende ingangen creëert hij met zijn foto's abstracte werken en installaties.
"Ik ben een soort portretfotograaf, maar dan niet van mensen.
Deze zul je dan ook weinig tegenkomen in mijn werk.
Foto's hoeven niet iets voor te stellen: alleen het beeld en het lijnenspel vind ik vaak al genoeg."
De onderwerpen lopen uiteen: van een passie voor één en hetzelfde gebouw tot een serie over de dood.
"Ik zie iets wat ik mooi vind en dan ontstaat het idee om er iets mee te gaan doen.
Dit leidt tot series, meerdere werken over eenzelfde thema."
Fotograferen deed hij al van jongs af aan. Op de grafische school leerde hij de techniek, het zoeken naar andere vormen van fotografie kreeg verder gestalte door de lessen van Wam Valenteijn.
"Voor mij hoeven foto's niet persé aan de muur te hangen, maar kunnen ze ook op de vloer liggen of als staande objecten gepresenteerd worden."
Na een aantal groepsexposities is het werk van Gérard Schoth nu voor het eerst in een solotentoonstelling te zien, tot en met 28 februari 2007.
Hieronder vind je een overzicht van de tentoonstelling.
Ik ben iedere Zondag van 14:00 t/m 16:00 uur aanwezig (m.u.v. 18 februari) regelmatig ben ik ook op woensdag aanwezig.

 

    aaa            
               
     
   
 
               
                 

Landscapes

 

 

 

 

 

 

 


icy forms

 

 

 

 

 

           
 
           
 
   
 
   
 
           

sunny forms

 

 

             
           
           
           
           
             

the cross

 

 

 

 

 

 

 

  aaaa

 

 

tour-elf

 

Verder is er nog te zien de objecten: "de stoel" en "de bomen"

 

STRATEMAKERSTOREN
De Gelderlander vrijdag 12 januari 2007
Foto's waarop geen mens is te zien

De foto's van Gérard Schoth hangen niet perse aan de muur. Ze liggen ook op de grond ('want dan kun je er omheen lopen'), of ze hangen aan het plafond. Geen mensen erop maar lijnen, want het gaat hem om de foto zelf.

Door JAAP BAK

NIJMEGEN. Gérard Schoth fotografeert al vanaf z'n twaalfde, toen hij bij toeval een camera-tje kreeg. "Op de kermis gewonnen. Eerst dacht ik dat het een soort goocheltoestelletje was waaruit water kwam. Het bleek een echte camera te zijn." Het fotograferen is een tamelijk uit de hand gelopen hobby geworden van de Nijmegenaar. Zijn foto's hangen momenteel in museum De Stratemakerstoren. Het zijn foto's waarop je geen mens zult aantreffen, maar alleen abstracte beelden waarin het lijnenspel de hoofdrol vervult. "Eigenlijk vind ik het niet zo interessant om mensen te fotograferen", zegt hij verrassend. "Vaak zie je hele mooie personen op de foto.

Maar waar gaat het dan om? Om de persoon of om de foto?" Dat dilemma probeert Schoth te voorkomen. Hij kijkt en ziet de schoonheid in alledaagse dingen. Een roestvlek op een container, boomschors die probeert uit de verstikkende greep van groengrauwe mos te komen, scheuren in een muur of de lijnen van een strakke moderne' glazen kantoorkolos in Parijs.

'Ik wilde eigenlijk abstract schilderen, maar dat kan ik niet'

Gérard ziet het, fotografeert het en gaat dan aan de slag om bijvoorbeeld collages te maken in zwartwit. Maar er zijn ook kleurenfoto's te zien. Van muren. Van dichtbij gefotografeerd, in het buitenland. Hij noemt ze 'vakantiekiekjes'. De kleurrijke serie aan de muur in De Stratemakerstoren ziet er uit als abstracte schilderijen. "Schilder, dat wilde ik eigenlijk worden, kunstenaar die grote abstracte doeken schildert. Maar dat bleek niets voor mij te zijn.

Ik kan niet schilderen, dus ben ik maar gaan fotograferen." De vormen, de compositie, het lijnenspel. Het is voor de fotograaf allemaal belangrijk. De collages van de gigantische kantoorkolos in Parijs liggen op de grond. "Je kunt de foto's dan vanuit een andere hoek, een ander perspectief bekijken. Het zijn Zwartwit foto's waarmee ik ergens in de jaren tachtig ben begonnen." Aanvankelijk dacht Gérard dat hij na enig experimenteren de juiste combinatie had gevonden. Maar niets bleek minder waar. Na verloop van tijd ging hij met hetzelfde thema nieuwe collages maken. Uiteindelijk werd het een serie van vijftien stuks. Ook in zwartwit een serie grafmonumen-ten. De dood staat er centraal, maar iedere foto is opgebouwd uit vijf of zes verschillende opnamen. Het centrum van de foto is een grafbeeld, eromheen zijn vage contouren zichtbaar. Het zijn een soort dubbelopnamen in natuurijs de grafbeelden gevangen houdt. Hij heeft deze foto's gemaakt op de grote begraafplaats Père Lachaise in Parijs.
Het was de afsluiting van een depressieve periode in zijn leven. "Toen ik ermee aan de slag ging, besefte ik pas dat dit de afsluiting van een rouwproces was." . De fotograaf is in het dagelijks leven docent wiskunde aan het SSGN. "Maar eigenlijk heb ik een grafische opleiding. Alleen kon ik daar niet zo veel mee. Ik zou de drukkerij van mijn familie overnemen, maar toen ik klaar was met mijn studie, werd de drukkerij verkocht. Ik ben toen iets anders gaan zoeken, tien jaar min of meer werkloos geweest en uiteindelijk als docent wiskunde gaan werken." Hoewel hij al jaren fotografeert, is dit de eerste solo-expositie van Gérard Schoth. "Eigenlijk vind ik het doodeng. Ik streef naar perfectie en weet dat ik die niet kan bereiken. Maar nu de werken er hangen, ben ik er best trots op."